top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNico

Nico's Lasagna




Duurt ongeveer 2 uur om te maken.

Geen pakjes maar echt lekkere ingrediënten en liefde bij het maken. Het kost wel tijd maar dan heb je wel een heerlijke lasagna.





Gebruik een hapjespan voor de gehaktsaus, steelpan voor de besciamelsaus en een ovenschaal voor de lasagna


Wat heb je nodig:

Lasagneblaadjes

250 ml runderbouillon


Pakje rookspek

2 uien

2 teentjes knoflook

3 stelen bleekselderij

2 wortels

3 vleestomaten – Als je niet veel tijd hebt, kun je ook een blik gepelde tomaten nemen

400gr rundergehakt

Blikje tomaten puree

Als je verse hebt dan verse oregano en peterselie anders gebruik je 2 theelepels italiaanse kruiden

Mespunt suiker

Scheut rode wijn

Eetlepel kookroom (hoeft niet perse)

2 bollen mozzarella

Geraspte parmezaans kaas 2 goede handen vol

60 gr boter, 60 gr bloem

¾ liter melk



Snijdt de wortels in kleine stukjes, haal de draden uit de selderijstengels en snijdt ook de stengels ook in kleine stukjes, pel de knoflook (druk ze met een mes plat zodat je de velletjes er makkelijk van af kan halen) en hak de knoflook fijn. Snipper de uien. Maak de runderbouillon.Bak de spekjes uit en laat op een keukenroldoekje ontvetten. Als je vleestomaten gebruikt snijdt een kruisje aan de onderkant en snijdt de bovenkant er uit. Dompel de tomaten stuk voor stuk rond de 30 seconde in kokend water. Daarna in koud water afkoelen en de velletjes er afstropen. Opensnijden en de zaadjes eruit halen. Snijdt de tomaten in blokjes. In hapjespan 2 lepels olijfolie (bij bakken nooit extra vergine gebruiken maar normale olijfolie). Opwarmen en dan eerst de uien op een laag vuur karamelliseren, voeg daarna de knoflook, selderij en wortels toe. Laat dit voor 5 minuten op een laag vuurtje staan totdat het vocht uit de groente is. Na 5 minuten voeg je het gehakt toe en maakt deze met een vork rul en blijft alles door af en toe rustig door elkaar roeren. Voeg dan de tomaten toe en de bouillon. Giet er een goede slok rode wijn bij. Doe de tomatenpuree en de kruiden erbij. Deksel erop en ongeveer 25 minuten zachtjes laten pruttelen. Zet de oven aan op 180 graden. Nu is de gelegenheid om de besciamelsaus te maken. Dat begint met het maken van een roux. Een roux is de basis van veel sauzen. Een roux bestaat een gedeelte boter en een evengrote hoeveelheid bloem. Je smelt de boter langzaam haalt de steelpan van het vuur en doet dan in een keer de bloem toe en roer het tot een gladde massa. Vervolgens voeg je de koude melk toe. Eerst een beetje en roer het door. Vervolgens roer je de rest toe. Wees niet bang voor klontertjes die lossen vanzelf op wanneer je de roux opwarmt. Doe dit langzaam. Zodra het dikker wordt zet je het vuur lager. Voeg zout en witte peper toe en wat nootmuskaat. Even proeven of het goed smaakt. Snijdt de bolletjes mozzarella in blokjes en rasp de parmezaanse kaas.

Vet een ovenschaal in. Doe eerst een dun laagje besciamelsaus op de bodem, vervolgens lasagnablaadjes dan de bolognaise en daarop een beetje besciamel. Verdeel een klein handje mozzarella over de besciamel. Begin met een nieuwe laag en doe dit net zolang tot de schaal vol is eindig met een laag besciamel waar je als laatste de rest van de mozzarella en de parmezaanse kaas over strooit. De schaal kan nu voor 20-25 minuten in de oven. Af en toe kijken of het goed gaat. Serveer er een frisse sla bij.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page