top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNico

GEKOOKTE MOSSELEN OP ZEEUWSE WIJZE

Bijgewerkt op: 10 dec. 2019


Mosselen zijn makkelijk te maken. Het is echt niet moeilijk. Wel heb je een grote pan nodig. Houdt ongeveer 1 kilo per persoon aan. Als je er een paar overhoudt, neem die dan uit de schelp, bewaar ze in de koelkast tot de volgende maaltijd en bak ze dan met wat kruidenboter. Dan heb je een heerlijk voorafje.



De mosselen worden tegenwoordig goed schoon gemaakt voor ze worden verkocht en de meeste baarden zijn weg. Doe ze in een vergiet en spoel ze even af. Wanneer er bij het open maken van het pak een mossel open staat pak deze dan en tik hem tegen de rand van de wasbak. Gaat de mossel dicht dan kan je hem eten. Blijft de mossel openstaan dan kun je hem beter weggooien.


Je hebt een grote pan nodig en wil je er frietjes bij moet je frietjes kunnen maken (oven, Airfryer of frituurpan) of de patatzaak dict bij je hebben.


Nodig:

2 kg mosselen

40 gr boter

1 grote ui, grof gesnipperd

1 bleekselderij stengel en wat van de bladeren, snijd 1 stengel in stukjes

1 prei, goed wassen en in niet te kleine stukjes snijden



1 winterpeen in stukjes

Teentje knoflook

2 theelepels zout

Gemalen zwarte peper

2 dl droge witte wijn (hoeft geen dure te zijn als het maar een droge wijn is)

Voor de mosterdsaus

3 eetlepels Franse mosterd

2 eetlepels (kruiden) azijn

3 eetlepels mayonaise


Bereiding

Verhit de boter in de pan. Voeg groentes toe en laat onder voortdurend roeren 2 minuten fruiten zonder dat de groente kleur krijgen. Voeg het zout, peper en de wijn toe. Breng aan de kook onder hoog vuur. Als het kookt even 30 seconde wachten dan de mosselen toevoegen en de deksel op de pan doen. De pan voortdurend blijven bewegen en ongeveer 6 minuten laten koken. Zeker niet langer dan 8 minuten! Anders worden de mosselen taai. Schep de mosselen over in een schaal. Kook het vocht nog even goed door. Doe een beetje (1 a 2 eetlepels) bij de saus die je alvast gemengd had en giet de rest van het vocht over de mosselen.

Heerlijk met frietjes erbij.


Hele lekkere variant is Thaise mosselen. Dat recept volgt later

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page