top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNico

Nasi

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019



Veel lekkerder (en beter voor je (minder zout en vet) dan uit een pak is zelf nasi maken. Liefst met saté erbij. Om het te maken duurt ongeveer 1 uur.

Je kunt zelf alle groenten snijden maar tenzij je verder iets met de rest van de groenten gaat doen (witte kool, prei, wortelen, taugé, uien) , kun je beter een nasi pakket aan groente kopen. De kruidenmix die je bij Indonesische eten gebruikt heet een boemboe. Die Kun Je zelf maken maar dat is wel wat werk. Het is makkelijker om een boemboe nasi van Conimex of zo kopen.

Voor de saté kun je tegenwoordig dikkere stokjes kopen die verbranden niet zo snel.





Wel van tevoren in wat er laten werken. Verder is het belangrijk bij het maken van nasi dat je de rijst na het koken te laten afkoelen. Als Je de rijst warm mengt met de groenten en nasi vlees dan wordt het plakkerig. Een omelette door de nasi is ook lekker. Wat ik altijd doe om deze een beetje smaak te geven is een half zakje uitjes mix voor sla dressing van Duyvis er doorheen te mengen.




Als je geen wok hebt kun je ook je hapjespan gebruiken. .

Nodig

Rijst 400 gr

1 bak nasi groenten

2 teentjes knoflook 300 gr nasi vlees 1 boemboe nasi 2 eieren, beetje melk, uitjes mix

1 ons gekookte ham in stukjes gesneden Sambal ⇒ of als in de bak met nasi groente een Spaanse peper zit snijdt je deze in stukjes beetje Ketchap pindasaus

zout en peper


Voor de saté marinade 1 grote ui 2 teentjes knoflook 2 lepels arachideolie olie 2 lepels Ketchap manis theelepel gemberpoeder 2 theelepels sambal 400 gr kop filet in-stukjes satéstokjes


Bereiden Kook eerst de rijst volgens het voorschrift op het pak en laat de rijst na het koken even uitstomen ± 5 minuten (met de deksel op de pan). Dan de rijst af laten koelen. Nu kun je de marinade voor de saté maken.


Marinade: Doe in een grote kom de olie, ketchup, grof gesnipperde uit, knoflook door de pers, gemberpoeder en een scheutje citroensap. Voeg een beetje zout en peper toe. Snijdt de kipfilet in brokken van ongeveer 2cm en voeg deze toe aan de marinade. Zet in de koelkast. Na een half uur klaar voor gebruik. Prik ze op de stokjes 3 à 4 per stokje

Nu gaan we de omelet bakken Dit doe je in een koekenpan. In een kommetje 2 eieren een beetje melk en een half pakje uitjesmix loskloppen. Beetje boter in de koekenpan op matig vuur de omelet bakken. Wanneer de omelet Klaar is leg Je deze op een stukje keukenpapier zodat het vet wegtrekt.


Aan de slag.

Doe een beetje olie in een wok. Verhit op een matig vuur. Wanneer de olie goed warm is voeg je het nasi vlees toe en bak je dit tot het een mooi kleurtje heeft. Voeg dan de groenten en de knoflook toe. Wanneer de groenten ‘gewokt’ zijn [na zo'n 4 min) voeg je boemboe toe en 2 el water. Goed roeren zo dat het goed gemengd is. Nu voeg je steeds een lepel rijst toe, mengt deze goed en laat je het even opwarmen voor dat je de volgende lepel rijst toevoegt.


Maak ondertussen ook de pindasaus volgens het voorschrift. Doe de gril 'aan een gril de sate. De gril moet op 250°C. Doe wat aluminiumfolie op het rooster dan wordt deze niet zo vies. Je moet de sate regelmatig omdraaien en het moet niet te dicht onder de grillelementen staan anders verbrand de sate. Wanneer je de sate om de 2 a 3 minuten omdraait is het goed. Doe dit voor zo'n 15 minuten.


Satesaus kun je ook makkelijk zelf maken (5 eetlepels pindakaas150 ml water1 theelepel sambal1 eetlepel bruine suiker2 eetlepels ketjap manis1/2 limoen)


Als alle rijst is toegevoegd rol Je de omelet op snijdt deze doormidden en dan in schijfjes. Voeg toe aan de nasi. Snijdt de ham in stukjes van 1×1,5 cm en doe bij de rijst.

Klaar voor aan tafel

Slamat Makan!!

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page